Natuurwetenschappen

3e & 4e jaar

2e graad

 

Voor wie?

Voor leerlingen die een sterke liefde en aanleg hebben voor wetenschappen en wiskunde en volgende vaardigheden bezitten: nauwkeurig kunnen werken, creatief zijn bij het oplossen van problemen, nauwgezet experimenten kunnen uitvoeren. Naast leergierigheid naar de wereld van de exacte wetenschappen en wiskunde, heb je flink wat studie-inzet en doorzettingsvermogen nodig voor deze richting.

Wat mag je verwachten van deze richting?

In de richting natuurwetenschappen krijg je een prachtig pakket wetenschapsvakken: je krijgt meer uren biologie, fysica en chemie als in de andere richtingen; maar je om nog meer tegemoet te komen aan de drang om te experimenteren en creatief te zijn is er ook het vak techniek en wetenschappen; daarnaast denk je ook dieper na en stel je vragen over de aard van wetenschappen in het vak wetenschapsfilosofie. In een richting waar analytisch en logisch denken erg belangrijk zijn, krijg je ook een stevig pakket van 5u wiskunde per week. Ook moderne talen zijn een belangrijke component van deze richting.

Na de tweede graad

In het vijfde jaar kan je Wiskunde - wetenschappen volgen of je kiest voor Moderne talen - wetenschappen of sportwetenschappen. Ook een schakeling naar Economie-wiskunde behoort tot de mogelijkheden. Een volledige omschakeling naar Economie-moderne talen of Humane Wetenschappen kan, mits een inhaalbeweging.

Hoger onderwijs

De richtingen met de component wetenschappen of wiskunde bereiden op vele opleidingen uit het hoger onderwijs voor zoals bijvoorbeeld burgerlijk ingenieur, geneeskunde of bijvoorbeeld pure fysica, chemie, biologie, geologie,.. Er zijn tal van mogelijkheden!

Richtingsvakken
Wiskunde
Biologie
Chemie
Fysica
Wetenschapsfilosofie
Aardrijkskunde
Techniek en wetenschap


5/5u
2/2u
2/2u
2/2u
0/1u
1/1u
1/1u
Talen
Nederlands
Frans
Engels
Duits

4/4u
4/4u
3/2u
0/ 1u 

Alg. Vormende Vakken
Godsdienst
Geschiedenis
Lichamelijke Opvoeding
Informatica
Artistieke vorming


2/2u
2/2u
2/2u
1/0u
1/1u