Uitkijken naar onze nieuwbouw

Door: Barbara Beyers

Terug naar alle artikels

Middelbare school kan vijftien jaar na aanvraag uitkijken naar nieuwbouw.

Bron: Nieuwsblad 25/10/2023, door Maarten De Cock

 





Het Heilig Hartcollege, gelegen pal op de grens van Tervuren en Wezembeek-Oppem, zal er de volgende jaren wat anders uitzien. De school wacht ondertussen al vijftien jaar op een nieuwbouw, aangezien er in 2008 al een subsidieaanvraag ingediend werd. "We hopen dat de werken in de loop van volgend jaar kunnen worden aangevat", klinkt het. 



Door een wachttijd van maar liefst twaalf jaar heeft de school wel het nodige geduld moeten opbrengen. Zo kwamen er tussen 2000 en 2010 een 200- tal leerlingen bij en sindsdien wordt er daardoor ook gebruikgemaakt van containerklassen. 

"De nieuwbouw is er niet op voorzien om uit te breiden, wel om alles wat we hebben beter te kunnen doen"  - Stan Catteau, Algemeen directeur



"In 2020 werd onze subsidieaanvraag bekeken, maar uiteindelijk heeft het drie jaar geduurd om de plannen te tekenen en de bouwaanvraag te doen. Enkele weken geleden werd de subsidie, die 3,9 miljoen euro bedraagt, goedgekeurd", zegt algemeen directeur van het Heilig Hartcollege Stan Catteau. "Het totale project kost 6,5 miljoen euro, dus de rest van het project bekostigen we zelf. Begin november zoeken we een aannemer om dit te realiseren." 



Toekomstgericht werken 

Zo worden een versleten schoolgebouw en de huidige turnzaal vervangen door een nieuwbouw met twaalf klassen, een groot leraarslokaal, een polyvalente ruimte en een gloednieuwe turnhal. "Maar daar willen we het aantal leerlingen zeker niet mee optrekken", zegt Catteau. "Elk schooljaar hebben we ongeveer tussen 1.050 en 1.100 leerlingen, en dat is ook het aantal waar we op mikken. Met meer leerlingen kunnen we niet voldoende kwaliteit aanbieden. De nieuwbouw is er immers niet op voorzien om uit te breiden, maar wel om alles wat we hebben nog beter te kunnen doen." 
"Het is cruciaal dat we zo ook toekomstgericht kunnen werken. Zo is het in acht van de twaalf klassen mogelijk om een grotere ruimte te maken met mobiele wanden. Het is dan ook niet ondenkbaar dat het onderwijs over twintig jaar verandert en dat er in ruime lokalen en grote groepen wordt lesgegeven. Dat zorgt ervoor dat we polyvalent zijn." 



Turnen in kapel 

De directeur hoopt dat de werken volgend jaar opstarten. "Als we kunnen starten tegen de paasvakantie zal ik al heel blij zijn", klinkt het bij de algemeen directeur. "Het zou even goed kunnen dat de werken pas in de zomervakantie beginnen. We bekijken de situatie stap voor stap. De bouwtijd wordt ingeschat op twee à drie jaar, omdat we in verschillende fases werken. De oude klassen breken we pas af als de nieuwbouw er staat, aangezien die op de plek komt waar momenteel onze oude turnzaal is. 
Het grootste mankement is wel dat we daardoor gedurende twee jaar lang geen turnzaal zullen hebben. Dat wordt behelpen, maar we kunnen onder meer terecht in de sporthal van Wezembeek-Oppem en in onze voormalige kapel", besluit Catteau.