Ondernemer in de klas

Door: Barbara Beyers

Terug naar alle artikels

Onze leerkrachten van het vak 'economie & ondernemen' willen het ondernemerschap bij onze leerlingen aanwakkeren. Daarom nodigden zij een echte ondernemer uit.

Jens Claes, van landbouwbedrijf Claes, nam in 2020 het landbouwbedrijf van zijn vader over. Zoals we allemaal weten is dit een zeer moeilijke sector. Jens gaf dus een realistisch beeld van wat het betekent om vandaag de dag een onderneming te runnen. Met vallen en opstaan...

Zo is hij de laatste jaren geconfronteerd met zware investeringen: hij moest jongere tractoren aankopen en hij moest het asbesthoudend dak van zijn loods vervangen. Daarbovenop is het moeilijk om te overleven als je afhankelijk bent van de goodwill van wat de veiling en groothandel willen betalen voor je producten. Jens moest enkele radicale keuzes maken om zijn bedrijf te kunnen laten overleven.

Jens wilde vooral een verhaal vertellen van dromen najagen en niet opgeven, ook als niet alles even vlot gaat. Wij hopen dat zijn verhaal voor onze leerlingen een grote inspiratie zou kunnen worden voor grote en kleinere dromen!