Er wordt echt alles uit de kast gehaald door ons team 'taalbeleid' om onze leerlingen meer aan het lezen te zetten. Het boek staat constant in de kijker op onze school.
Naast de lessen worden er auteurslezingen en werkwinkels georganiseerd. Ook werden er boekentrappen gemaakt: onze treden werden kleurrijk gepimpt in het teken van literatuur.
Voor onze vijfdejaars kwam Vlaams auteur en illustrator Peter Van den Ende (Zwerveling, Het hele leven, Iemands lief) een auteurslezing geven. Na zijn studie biologie werkte Peter gedurende twee jaar als natuurgids op de Kaaimaneilanden, waar hij de inspiratie vond voor zijn debuut ‘Zwerveling’ (2019). Deze graphic novel vertelt een heel bijzonder verhaal in fantasierijke zwart-wittekeningen en werd door de krant The New York Times in 2020 verkozen als één van de 25 beste kinderboeken wereldwijd. Daarna volgden nog twee samenwerkingen met Bart Moeyaert. Momenteel werkt hij aan ‘Fantasturian’, het vervolg op 'Zwerveling'.
Ook Lieven Schoefs kwam een auteurslezing geven. Lieven is ingenieur en schrijver. Hij groeide op in Griekenland. In zijn schrijven versmelt een wetenschappelijke blik met poëtische taal. Zijn kortverhalen verschijnen regelmatig bij literaire tijdschriften zoals Kluger Hans en Hard//hoofd. Zijn debuutroman 'Peninsula', een familieportret van vier generaties werd in 2022 lovend onthaald door tal van literaire journalisten, zo sprak De Morgen van een "opmerkelijk loepzuiver en puntgaaf debuut". 'Peninsula' stond op de shortlist voor De Bronzen Uil 2023, de prijs voor het meest kwalitatieve, Nederlandstalige debuut van het voorbije jaar. Lieven vertelde hoe zijn schrijverschap langzaamaan ontkiemde, over zijn literaire inspiratiebronnen en over de raakvlakken tussen (ingenieurs)wetenschappen en literatuur. In intense dialoog met onze leerlingen, zocht hij samen naar antwoorden op vragen als: Wat doet lezen met een mens?
Voor onze vierdejaars kwam schrijver en schrijfdocent Sylvie Marie (Zonder, Toen je me ten huwelijk vroeg, Altijd een raam, Houdingen, Hoog tijd voor een slokje wij, Over pijn zingen) een auteurslezing geven op school. Ze publiceerde vier dichtbundels en twee romans. Wekelijks begeleidt ze de cursus Schrijver in de academies van Gent, Tielt en Ieper. Daarnaast is ze bij het literaire tijdschrift ‘Deus ex Machina’ al vijftien jaar actief als redacteur en als Lilith McInky maakt ze deel uit van het fameuze Poëziebordeel. Gedichten van Sylvie werden vertaald in het Frans, Engels, Pools, Roemeens, Italiaans, Spaans en Russisch. Haar werk is gebloemleesd, genomineerd en bekroond. Haar performances zijn geprezen. In 2009 won ze Humo’s Gouden Aap waardoor ze een dik jaar lang elke week een gedicht in het Belgische magazine bracht. In 2014 kroonde ze zich tot beste all round poetry slammer van België in Slam Brabançonne. In 2017 ontving ze de Prijs Letterkunde van de provincie Oost-Vlaanderen. In 2020 nam ze deel aan het dertigste Internationale Poëziefestival van Medellin, Colombia.
Giovanni Baudonck gaf een sessie 'Slam Poetry' aan onze derdejaars. Hij is een Belgo-Mauritaan uit Gent. Hij is acteur, zanger, woordkunstenaar en theatermaker. Zo’n twintig jaar geleden schreef hij zijn eerste tekst, sterk beïnvloed door de hiphop. Als jonge artiest kon hij via muziek zijn frustraties ventileren en kaartte hij thema’s aan zoals racisme en politiegeweld.
Ook Michael Sels was van de partij, voor onze tweedejaars. Hij debuteerde in 2018 met 'De afspraak', naar aanleiding van de aanslagen in Brussel en Zaventem. Hij schrijft spannende en gelaagde boeken voor tieners en (jong)volwassenen over actuele thema’s die hem raken. Hij is een verteller in hart en nieren.
Zoveel boeken, zo weinig tijd.
So many books, so little time.
Frank Zappa
Ik geloof niet in de magie in mijn boeken. Maar ik geloof wel dat er iets magisch kan gebeuren als je een goed boek leest.
I don't believe in the kind of magic in my books. But I do believe something very magical can happen when you read a good book.
J.K. Rowling
Ik heb altijd gedacht dat het paradijs een soort bibliotheek zal zijn.
I have always imagined that Paradise will be a kind of library.
Jorge Luis Borges