HHC samen met Ganspoel

Door: Barbara Beyers

Terug naar alle artikels

Onze vierde- en vijfdejaars van de humane wetenschappen hebben kennis gemaakt met leerlingen van Ganspoel. Dit was een bijzondere ervaring.

De leerlingen van BuBaO Centrum Ganspoel (type 6) hebben een (zintuigelijke) beperking en wilden graag eens kennismaken met onze leerlingen. We organiseerden een inclusieproject: een dag vol verwondering en bewondering!

Eerst was er een 'speeddate', een ontmoetingsmoment waar er de gekste vragen konden gesteld worden aan elkaar. De leerlingen van Ganspoel hadden ook activiteiten voorbereid om ons te tonen hoe zij met hun beperking een weg vinden in het dagelijkse leven. Zo konden we kennis maken met de bestaande technologie├źn: spraakcomputers, braille, uurwerken voor slechtzienden, ...

Met simalutiebrillen werden we uitgedaagd om te koken. Het was een ware uitdaging om veilig groentjes te schillen. Maar de leerlingen en begeleiders van Ganspoel hebben ons een handje geholpen met allerlei tips en trucjes. Voor een veilige verplaatsing over de speelplaats konden we gebruik maken van de witte stok.

Een tornooi torbal kon niet ontbreken. Torbal is een balsport die in teamverband wordt beoefend en specifiek is ontwikkeld voor mensen met een visuele handicap. Je hoeft niet per se blind of slechtziend te zijn om aan torbal te doen want een blinddoek brengt iedereen op hetzelfde visuele niveau: niets zien dus. Het beoefenen van deze balsport vergt van de spelers een goede basisconditie, een groot ori├źntatievermogen en opperste concentratie. Het gehoor moet jou dan helpen de bal te lokaliseren.

Na deze bijzondere ontdekkingen hebben we samen, onder leiding van Dhr. Delanghe, een groot kunstwerk gemaakt. Later werd deze geveild worden ten voordele van de school Ganspoel. De veiling werd geleid door Rob Vanoudenhoven in Huldenberg.

Het inclusieproject was een warme ervaring voor ons allen. We vonden deze ontmoeting uiterst belangrijk want samen maken we deel uit van dezelfde samenleving.