HHC 4 life climate

Door: Barbara Beyers

Terug naar alle artikels

HHC heeft een hart voor het goede doel en dat uitte zich in een gezellige bedrijvigheid. HHC werd een échte Vlaamse Kermis met heel veel zon.

Dit schooljaar wilden we graag een extra dimensie toevoegen. Er was namelijk een extra oproep om zo weinig mogelijk afval te maken en het aspect duurzaamheid extra te benadrukken. De eet- en drankstandjes zouden werken met lokale en gezonde producten. De dienstenstandjes moesten duurzaam, CO2-neutraal of klimaateducatief zijn. Iedereen zorgde voor eigen bestek, bord en beker.

De school ademde vooral sfeer en gezelligheid uit. Elke klas zorgde voor een eigen standje en er was voor elk wat wils. Het éne standje was al duurzamer dan het andere en de betrokkenheid van alle leerlingen en leerkrachten was fenomenaal. Er was keuze uit: ambachtelijke cakes, crumbles, wafels en pannenkoeken, lokale bio-appelen, vers geperst bio-appelsap, pommes d'amour (gekarameliseerde appelen op een stokje), smoothies gemaakt met fairtrade bananen, groenten en fruit met bio-label en bio-yoghurt, suikerspinnen, pintas in krantenpapier, fairtrade warme chocomelk, warme suikerwafels en marshmallows, zelfgemaakte koekjes, lokale warme wafels, mikspelletjes met botsballen, tombola, karaoke, "FC De Kampioenen" marathon  (originele oude afleveringen), hindernissenparcours, bordspellenhoek, twister, universum-beleving, darts, containercup, sumo-wortselen, Fifa-tornooi, henna tattoos, "Eenzamenhartenbureau", casino rond duurzaamheid, plintengevecht, sponsen gooien naar leerkrachten, bumperballen, ... en nog veel meer...

We zamelden op een halve dag wel 6425€ in voor drie goede doelen. Traditiegetrouw sponsoren we graag onze zusterschool in Maele (Congo). Maar we kozen daarnaast ook voor Ingobyi vzw. De oom van een leerling is voorzitter van deze organisatie. Ingobyi – een Rwandees woord – betekent “draagberrie” voor zieken of zwakken. Het woord staat symbool voor hun missie waarbij de sterke schouders de zwakke willen dragen tot die (opnieuw) op eigen benen kan staan. Ze zorgen voor een structurele ondersteuning voor moeder en kind in Rwanda.  Ingobyi vzw zamelt fondsen in om duurzaam medisch materieel aan te kopen, om de noodzakelijke infrastructuur te voorzien, … en ze geven er de juiste opleiding bij. Ze werken in nauw overleg met de lokale verantwoordelijken van gezondheidscentra. Zo investeren ze in de eerstelijnsgezondheidszorg: consultaties, kleine chirurgie en bevallingen. Ziekenhuizen waar ook een dokter aanwezig is, liggen vaak te ver, ten minste op een paar uur wandelafstand. Daarom kunnen de “centres de santé” levens redden als ze goed uitgerust zijn. Voor meer info kan u altijd terecht bij Ingobyi VZW.

Onze leerlingen kozen ook nog een derde goed doel, namelijk TEJO. Dit is een vrijwilligersorganisatie die gratis therapeutische ondersteuning biedt aan jongeren tussen 10 en 20 jaar in Vlaanderen en Nederland, ze helpen jongeren op weg in hun groei naar volwassenheid. Deze organisatie biedt laagdrempelige, onmiddellijke, anonieme en professionele therapeutische hulpverlening aan op vrijwillige basis. De therapie heeft als hoofddoelstelling de jongeren te deblokkeren en hen opnieuw in hun kracht te zetten. Op die manier komt TEJO preventief tegemoet aan dringende hulpvragen zodat de probleemsituatie niet verder escaleert en de jongeren in een vroeg stadium geholpen worden. Ze biedt jongeren een ‘pedagogische plek’ waar er in alle rust naar hen geluisterd wordt. TEJO draagt hiermee bij tot het oplossen van de lange wachtlijsten die er heersen in de gezondheidszorg voor jongeren. Voor meer info kan u altijd terecht bij de Tejo-huizen.