Het kan anders: OXFAM en LEF

Door: Barbara Beyers

Terug naar alle artikels

Het project 'Economie en ondernemen' wordt gegeven in het eerste jaar. Hier krijgen onze leerlingen ook de verantwoordelijkheid over ons LEF-winkeltje. Elke les bestaat uit een stuk theorie over de economische basisbeginselen, maar bestaat ook uit een praktisch gedeelte waarbij de boekhouding wordt bijgewerkt, de stock en het geld wordt geteld en de winkel wordt op orde gezet. Ze gaan ook op pad en bezoeken de Oxfam-winkel van Tervuren. Zo leren ze ook dat het anders kan... Dit project is een heel praktische, leerrijke en leuke manier te kennis maken met het ondernemen.

We proberen met onze onderneming 'LEF' een alternatief aan te bieden voor de gangbare economie. LEF staat voor lokaal, ecologisch en fairtrade. We passen dan ook de 3 P's toe op onze LEF-onderneming: people, planet, profit. Met onze onderneming willen we niet zomaar producten aankopen en verkopen, maar we willen rekening houden met de gevolgen voor mens, milieu,… . Daarom verkopen we in onze winkel enkel duurzame producten. Dat zijn artikelen die goed zijn voor dier, mens en milieu.

People draait, zoals het woord al zegt, om mensen. De mensen in bedrijven en daarbuiten. Wie zijn de klanten, welk effect heeft je bedrijf op de directe omgeving, hoe is de samenstelling van het personeel, hoe groot is het loon dat wordt uitbetaald,…. Planet heeft betrekking op Moeder Aarde: energie- en brandstofverbruik, grondstofgebruik, afval en uitstoot. Maar ook: wat geef je terug? Gebruik je gerecycleerde en biologisch afbreekbare materialen? Hoe is het gesteld met de CO2-uitstoot van je bedrijf? Doe je mee aan goede doelen, die het milieu ondersteunen en de aarde gezond houden? Profit gaat om het economische rendement van je bedrijf. Zonder omzet en winst heeft je bedrijf immers geen bestaansrecht. Jij en je personeel hebben bovendien brood op de plank nodig. Hoe bepaal jij je prijs, wat zijn je kosten?